Tylko kilka kliknięć i mądrze wybierasz dokładnie to, co interesuje Ciebie i Twoją rodzinę. Ty wyszukujesz, oceniasz i wpisujesz do swojego kalendarza.
FUMENTI - Akademia Kulinarna,
ul. Karola Chodkiewicza 13A, 80-506 Gdańsk
tel. 502 355 588
Godziny otwarcia
od poniedziałku do piątku w godzinach 9-17
Opis
Akademia Kulinarna FUMENTI oferuje pierwsze w Polsce studium na kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych skupiające się na kształceniu przyszłych kucharzy najlepszych restauracji. Fakultet został zaplanowany tak, by jak najlepiej odpowiadać na zapotrzebowanie zarówno już pracujących w branży studentów, jak i ich przyszłych pracodawców. Absolwenci kursu będą pod każdym względem gotowi, by rozpocząć pracę w największych i najbardziej liczących się lokalach gastronomicznych.
Dla kogo?
Studium gastronomiczne w Akademii Kulinarnej FUMENTI przeznaczone jest dla wszystkich, którzy planują swoją karierę w gastronomii. Jeśli pracujesz już w branży – tym lepiej. Godziny zajęć zostały przystosowane do godzin pracy lokali gastronomicznych, będziesz mógł zatem z łatwością pogodzić zajęcia w Akademii z pracą. Wiedza, którą już posiadasz, będzie nieoceniona w toku zajęć.
W jaki sposób?
Zajęcia w Akademii Kulinarnej FUMENTI poprowadzą profesjonaliści pracujący z sukcesami w branży od lat, a sam kurs został zaplanowany w porozumieniu z najlepszymi restauracjami w kraju i ich szefami. Nowatorskie podejście do tematu sprawi, że uczestnicy studium nauczą się tego, co naprawdę powinni wiedzieć, zamiast suchej i oderwanej od rzeczywistości teorii. Wykładowcami będą m.in. dr Piotr Gołek, doktor technologii żywności i żywienia, Claudia Chodorowska-Filippi, restauratorka, członkini zrzeszenia włoskich restauratorów na świecie „Ciao Italia” w Rzymie, Adam Woźniak, jeden z najlepszych szefów kuchni w kraju, obecnie prowadzący restaurację Mercato w hotelu Hilton w Gdańsku. Co więcej, kursanci odbędą praktyki zawodowe w najlepszych restauracjach w Trójmieście, gdzie będą szlifować praktyczne umiejętności pod okiem fachowców i sprawdzą się w ogniu pracy w kuchni. Studenci będą także uczestniczyli z ramienia Instytutu w plenerowych wydarzeniach kulinarnych, jak np. Sopot od Kuchni – Slow Food Festival czy Kuchnia+ Food Film Fest.
Podczas zajęć w Akademii studenci będą uczyć się nie tylko przygotowywania dań kuchni staropolskiej, myśliwskiej, francuskiej, azjatyckiej, molekularnej czy odpowiedniego dobierania ziół lub win do serwowanych posiłków, ale także kompleksowego prowadzenia restauracji: analizy finansowej, wyposażenia i zasad bezpieczeństwa w gastronomii, zasad żywienia, obsługi klienta czy organizacji produkcji. Cały cykl trwa 1,5 roku intensywnej nauki i obejmuje 1660 godzin zajęć. Będą się one odbywać się w kilkudziesięcioosobowych grupach. Co ważne – wszelkie niezbędne do uczestniczenia w zajęciach narzędzia, jak fartuch czy zestaw profesjonalnych noży, otrzymasz od Fumenti podczas pierwszych zajęć.
Studium prowadzone będzie na zasadach kwalifikacyjnych kursów zawodowych, co oznacza, że po jego ukończeniu oraz zdaniu egzaminów zawodowych przeprowadzanych przez okręgową komisję kursant otrzyma świadectwo potwierdzające kwalifikacje w zawodzie.